Märta Fransons Stiftelse
Sedan 1960
- Märta Fransons stiftelse, Stipendier, Märta Franson, Wilhelm Sjöstrand - MärtaFransons
Märta Franson - Stiftelsens grundare
Märta Franson är född i Stockholm 1924 och hon växte upp i ett litet egnahemshus i Stuvsta. Hennes far var arbetsledare vid Televerket och modern var hemma med de fyra barnen. Efter arbete som guvernant på en gammal borg i Skåne, bestämde sig Märta Franson för läraryrket. Hon anställdes på Maria Elementarskola och där arbetade sedan 1949, först som lärare och sedan som rektor fram till 1995. Hon var med under utvecklingen av skolan från att vara en sex-årig förberedande skola från
vilken eleverna sökte till realskolan till dagens nioåriga grundskola. Maria Elementarskola var alltid en fristående skola och skolan överlevde genom elevavgifter (som aldrig var högre än avgiften till daghem). Lärarna fick inte någon lön på somrarna och Märta Franson själv levde ofta på sin fars pension.
På 1960-talet då de flesta av Stockholms många privatskolor lades ner, klarade sig Maria Elementarskola tack vare den goda kvaliteten på undervisningen. Inspektörerna hade inget att anmärka på. År 1965 skapade Märta Franson Stiftelsen Maria Elementarskola för att säkra skolans fortbestånd.
Märta Franson har belönats med flera priser för sin verksamhet:
-
Kasperpriset 1991. Föreningen Södermalm tilldelade Kasperpriset till Märta Franson år 1991. Priset ges till personer som arbetat för Södermalms förbättrande och bevarande och spridande av kunskap om stadsdelen.
-
Kungliga Pro Patriamedaljen 1992. Sällskapet tilldelade Märta Franson Kungliga Pro Patriamedaljen för medborgerliga förtjänster.
-
S:t Eriksmedaljen 2000. Stockholms Kommunfullmäktiges Presidium tilldelade Märta Franson S:t Eriksmedlajen som bevis för Stockholms Stads erkänsla.
Märta Franson inspirerades av Wilhelm Sjöstrands arbete. Han var professor i pedagogik i Uppsala och en kontroversiell person under perioden då grundskolan formades. Hans skrifter och debattartiklar gav henne självförtroende att stå emot tidens trender som exempelvis grupparbeten och mängdlära. Med dagens terminologi kan man nog säga att Märta Franson var en aktivist med målet att det
skulle få finnas flera alternativ bland skolor och pedagogik. Den pedagogik hon höll högt var lärarledda lektioner, läxor och ordning och reda i en skolmiljö som skulle präglas av artighet och vänlighet. Märta Franson har beskrivit sin tid i skolan i boken ”Tre kvinnor och en skola” som ligger nedladdningsbar på denna sida.
Genom generösa donationer lyckades Märta Franson 1967 förvärva fastigheten på Kvarngatan 18 där det mesta av skolans verksamhet bedrivits sedan 1932. Försäljningen av denna fastighet 2014 utgör grunden för stiftelsens möjlighet att dela ut stipendier, något som ligger Märta Franson varmt om hjärtat. Ännu vid hundra års ålder följer Märta Franson med i stiftelsens arbete. Hon har ofta värdefulla synpunkter och det är en stor tillgång att ha henne med i styrelsen för Märta
Fransons stiftelse.
Tre kvinnor och en skola
Märta Franson, legendarisk rektor på Maria Elementarskola på Södermalm, berättar om de tre kvinnor som styrt skolan i närmare hundra år. Vi får möta den stränga och rättvisa Tant Anna som övertog ledningen av skolan 1904. Hennes efterträdare från 1932, Karin Engdahl, beskrivs som en hårt arbetande rektor, bestämd men generös i sitt ledarskap. Märta Franson bjuder också läsaren på många historier från sina egna fyrtioår som rektor för skolan, från 1964 till 1995. Hon ger ett recept till en framgångsrik grundskola och presenterar uppdraget för Stiftelsen Maria Elementarskola. För alla som är intresserade av 1900-talets skolhistoria är detta en värdefull källa om hur en liten privatskola strävat efter att både vara föregångare och att stå emot modetrender inom pedagogiken.